Ninnis sommartips

Ninnis sommartips

“Spejarens lärling” är en serie som följt mig under min tid som bibliotekarie. Jag började på Marbäcksskolan i Svedala i januari 2012. Då hade jag inte läst särskilt mycket barn och ungdomsböcker, sedan jag själv växt ifrån dem. På förskolan läste jag såklart, men det var mest bilderböcker, eller enklare kapitelböcker. En elev tipsade mig om serien, och jag blev fast! Både hen och jag var nog ganska övertygade om att serien var färdigskriven då, 10 böcker är ganska många, men John har till min glädje fortsatt att skriva berättelser om Will, Halt och alla de andra. “Gorlans ruiner” är den första boken, den kom ut 2007, och i höstas kom bok 17 ut, “Arazans vargar”. Serien kom till för att Johns son var liten till växten, och pappa berättade då om Will, som också är liten och spinkig, som får en stor och viktig roll just därför. Man behöver inte vara stor och stark för att göra skillnad!

Böckerna är spännande äventyrsberättelser, med kampen mellan det onda och goda ständigt närvarande. Vänskapen mellan Will, Alyss, Horace och Jenny samt relationen mellan Will och Halt är berättelsernas ryggrad. Humorn är ljuvlig, jag skrattar gott åt dialogerna Will har med sin häst! Och det bästa av allt, det tar låååång tid att läsa alla böckerna, kanske ett helt sommarlov!

Om du läser ut alla 17, så finns det två böcker som handlar mest om Halt och tiden innan han träffade Will, första boken heter “Tornerspelen i Gorlan”. Dessutom har författaren skrivit 9 böcker i serien “Broderband” som delvis utspelar sig i samma värld som Spejarens lärling. I denna serie så får du följa Hal och hans broderband när de seglar rakt in i olika äventyr. Även här är det de som räknas bort av olika skäl som gör stordåd! Serien börjar med boken “De utstötta”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *