Skolbibliotek 2019

Skolbibliotek 2019

I veckan var Ninni och jag på konferensen “Skolbibliotek2019” på Liljeholmen i Stockholm. Temat för konferensen var “Ta nästa steg i din roll som skolbibliotekarie” och så här beskrivs konferensen i programmet:

På årets konferens får du det senaste kring informationskompetens, läsfrämjande och digitala verktyg. För att kunna förmedla hela skolbibliotekets resurser fördjupar vi oss även inom samarbeten mellan skolbiblioteket och lärarna, hur får ni ut det bästa av varandra?

I tisdags höll två pedagoger från pedagogisk inspiration i Malmö i en workshop om “skolbibliotekarie – en profession med flera relationer”. Som bibliotekarie i skolan vill du ha relationer med lärarna och med eleverna. Hur våra relationer är påverkar vårt arbete mycket. Vi fick lära oss mer om detta under tisdagseftermiddagen.
Onsdagens förmiddag inleddes med en föreläsning av en bibliotekarie och en lärare från Linköping. De talade om samarbetet dem emellan och hur vi kan skapa samarbetsformer i skolan. Därefter föreläste en bibliotekarie från Fridhemsskolan i Malmö under rubriken “Ordlösa böcker – en framgångsrik metod för läsfrämjande”. Denna föreläsning var mycket intressant och jag blev verkligen sugen på att börja arbeta i klasser med ordlösa böcker eller silent books som de också kallas. Jag ska börja med att köpa in några nya till mina bibliotek.

Efter lunch var det så Ninnis och min tur att föreläsa om “Praktiska exempel på hur du får med dig lärarna i arbetet kring källkritik och MIK” Vi berättade hur vi har kommit igång med MIK-arbetet på våra respektive skolor. Vi gav exempel från lektioner vi har hållit och pratade om både fallgropar och framgångsfaktorer i detta arbete.

Dagen avslutades med att konferensens moderator Sofia Malmberg föreläste om “Långsiktiga strukturer för skolbibliotek – hur gör du”. Sofia Malmberg har skrivit flera böcker om skolbiblioteksutveckling. De är mycket bra böcker att läsa och bli inspirerad av för den som ska utveckla skolbiblioteken i en kommun, stadsdel eller på en skola.

Vi var trötta men nöjda och inspirerade när vi satte oss på tåget mot Skåne i onsdags kväll. Kompetensutveckling och nätverkande är viktigt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *